Вход / Регистрация

Вход за клиенти
Платен (Pro)

само за 24.90лв.!

КОЕ Е МОЕТО “ОСТРИЕ” В БИЗНЕСА?

Винаги се запитвайте, КОЕ Е МОЕТО "ОСТРИЕ"- в какво АЗ съм най-добър и кое е моето преимущество / предимство пред другите в БИЗНЕСА?


Бенефит България Консулт представя Chapter 2 от съветите на Seymour Schulich и Derek DeCloet от книгата "GET SMARTER " - (Life & Business Lessons). 

KNOW YOUR EDGE (Знай в какво си най-добър в живота и в бизнеса).
Превод и допълнителен едит - Николай Славков / Бенефит България Консулт.  

Винаги съм задавал провокиращия въпрос на амбициозните бизнесмени: Как можеш да победиш Bobby Fischer -многократния световен шампион по Шах от 1970 г.? Отговорът: ОПИТАЙ С ВСИЧКО ДРУГО, НО НЕ И С ШАХ. Винаги се запитвайте, КОЕ Е МОЕТО "ОСТРИЕ" - в какво аз съм най-добър и кое е моето преимущество / предимство пред другите? Историята е препълнена с примери за ГОЛЕМИ БИЗНЕС ГРЕШКИ, който са могли да бъдат избегнати, ако ОТГОВОРНИТЕ за тези големи грешки в бизнеса някога бяха си задали обикновения въпрос - КОЕ Е МОЕТО "ОСТРИЕ" И В КАКВО АЗ / НИЕ СМЕ НАЙ-ДОБРИ? 

Това се е случвало и с най-големите бизнес компании: Coca-Cola започнали да отглеждат скариди и се насочили към производството на пластмаси, пробвали са се дори в киното (в началото на 1980 г. Coca Cola притежавала Columbia Pictures). Bell Canada (Телефонната Компания на Канада) разнообразяват бизнеса си с финансови услуги и недвижими имоти. Gillette започват да произвеждат ръчни часовници и се впускат в търсенето на нефт. Mobil, гигантската американска енергийна компания, която е супер квалифицирана в изнамирането на нефт се пробва в търговията с мебели...Всички тези бизнес "авантюри" претърпяват крах, защото хората, които са били начело на тези рискови начинания са нямали преимуществото т.е. не са разбрали кое е тяхното "ОСТРИЕ" - това, в което, всъщност, са най-добри. 

За повечето обикновени хора е изключително трудно да развият опит и познания в много и различни области. Има и изключения като Jack Welch - емблематичният бивш главен изпълнителен директор на General Electric. Но дори и той признава, че General Electric се опитват да бъдат първи или втори във всеки един от бизнесите, в които оперират - достатъчно, за да дадат преимущество на конкурентите си. 

Принципа "Да знаеш кое ти е ПРЕИМУЩЕСТВОТО - ОСТРИЕТО" се прилага изключително успешно в бизнеса. Да вземем Финансите: Когато отиваш до банката за заем, адвокатите на банката са тези, които са подготвили и написали договора за заем и те - (банката) са тези, които имат изключителното преимущество т.е. "ПРИТЕЖАВАТ ОСТРИЕТО". В Договора за заем винаги има клауза, като, например: "Каквото и да правите, ние - (банката) можем да си поискаме обратно парите при следните много изброени по-долу условия в този, по принцип, напълно неразбираем Договор с банката. КОГАТО ЗАЕМАШ ПАРИ ОТ БАНКАТА - БАНКАТА ИМА "ОСТРИЕТО" - ПЪЛНОТО ПРЕИМУЩЕСТВО. 

Когато набираш публични средства за компанията посредством борсата - ти имаш "ОСТРИЕТО" - ПРЕИМУЩЕСТВОТО.
 Правният договор е между твоята група - (набиращите публични капитали) и търсещи печалба на борсата "инвеститори", които, ако не са компетентни в това, което правят - губят стойността на всичките акции, които са закупили. Тези - ("масата"), които купуват акциите и търгуват на борсата, никога не са част от преговорите за каквато и да е било сделка, свързана в компанията, в която са инвестирали парите си. Те не са в "стаята", когато се определят условията и "неписаните" споразумения във вече инвестираната компания. 

Във всяка една сделка винаги правете така, че да накарате адвокатите Ви да подготвят договора да е във Ваша полза, защото същото е и, когато подаваш (сервиз) в тениса. Преимуществото е винаги на страната на този, който пръв подава сервиз - топката. 


 

 

> ВЗЕМИ ПРЕИМУЩЕСТВО


Публикувал: БЕНЕФИТ БЪЛГАРИЯ КОНСУЛТ ЕООД